2015 raast ten einde

November 22, 2015

In januari 2015 schreef ik een column over het doen van schenkingen in 2015 en het gebruikmaken van de vrijstellingen die er ook in 2015 zijn. Directe aanleiding was voor mij het vervallen van de éénmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000,00 die in 2014 van toepassing was. Die vrijstelling werd in 2014 veel toegepast.

Was die vrijstelling nu helemaal ten einde? Ja en nee. De vrijstelling van € 100.000,00 is qua bedrag inderdaad vervallen. Ook het belastingvrij schenken van een hoog bedrag aan personen buiten de directe familiekring is vervallen.

Wat is gebleven?

De belastingvrije schenking van ouders aan kinderen van € 52.752,00. Voorwaarden zijn dan wel dat het kind niet jonger is dan 18 jaar en niet ouder dan 40 jaar. Voorts dient het bedrag gebruikt te worden voor de aankoop van een woning door dat kind of de aflossing door dat kind op een eigenwoninghypotheek.

Ouders: u kunt hier nog steeds gebruik van maken. Voor de verdere voorwaarden en de wijze van vastlegging kunt u altijd contact met mijn kantoor opnemen. Van belang is dat dat goed gebeurt.

De berichten over de woningmarkt zijn positief. Wel is het zo dat die berichten niet algemeen voor heel Nederland gelden. Er zijn regio’s waar het (flink) beter gaat en er zijn regio’s waar het wat minder snel gaat.

Wat voor de woningmarkt natuurlijk prima is, is dat de rente op hypothecaire geldleningen ontzettend laag is, rond de 2,5% als de rente voor 10 jaar vast is. Dat hadden we een jaar geleden niet durven dromen.

Met de vaststelling dat de huizenprijzen ongeveer op het laagste niveau sinds jaren liggen, is de conclusie gerechtvaardigd dat het kopen van een huis op dit moment nog steeds een goede beslissing is. Neem daarbij wel in aanmerking dat het kopen van een huis een investering voor lange tijd is en dat daarbij al uw uitgaven meegewogen dienen te worden. Een advies van een goede hypotheekadviseur is dan wel gewenst.

Daarnaast is het van belang dat ouders zich bij zo’n schenking realiseren dat die schenking alleen aan hun eigen kind toekomt. Als u daar bij de schenking niets over vastlegt, is dat niet vanzelf zo. Als uw kind in gemeenschap van goederen is gehuwd, valt zo’n schenking zonder nadere bepaling in die gemeenschap van goederen en wordt daarmee gemeenschappelijke eigendom van uw kind én uw schoonkind. Bij een onverhoopte echtscheiding komt die schenking dan voor de helft toe aan uw schoonkind.

U kunt dat voorkomen door bij de schenking te bepalen dat deze niet in de gemeenschap van goederen valt. Daardoor blijft de schenking, ook bij echtscheiding, van uw eigen kind.

Nog even een opfrisser over de vrijgestelde bedragen in 2015:

– aan uw kind algemeen: € 5.277,00;

– aan uw kind (tussen 18 en 40 jaar): € 25.322,00, zonder verplichting het voor het huis te gebruiken;

– aan uw kind (tussen 18 en 40 jaar): € 52.752,00, met verplichting het voor het eigen huis te gebruiken;

– aan een willekeurige vreemde: € 2.111,00.

Aan goede doelen (mits het een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) betreft) mag u geheel belastingvrij schenken.

In het belastingplan 2016 komt, als het wordt aangenomen, in 2017 de éénmalig verhoogde vrijstelling van € 100.000,00 weer terug. Dat is goed nieuws voor kinderen én voor ouders die bewust bezig zijn met het fiscaalvriendelijk doorschuiven van hun vermogen aan hun kinderen. Heeft u dat bedrag al een keer geschonken, dan mag het uiteraard niet nog een keer!!

Kortom: er kan nog van alles, je moet het alleen willen (durven).

Tot slot: op het moment dat ik deze column schrijf, is mijn kantoor al weer drie weken gevestigd op het nieuwe adres: Laan 44 te Nunspeet. En het bevalt heel goed!!!!!

Mr P. Pieltjes